Mnie gofry kojarzą się z latem i wyjazdem nad morze, to takie wspomnienie z dzieciństwa.
Zawsze były posypane cukrem pudrem a jak zrobiłam pierwszy gryz i dmuchnęłam w gofra to cała buzia była biała, obsypana pudrem.
Uwielbiałam je zawsze i dlatego teraz też często zajadam.
Tym razem proponuję razowe gofry z przepysznym kremem z daktyli i bitą śmietaną.
Razowe gofry z bitą śmietaną i kremem z daktyli.
Składniki: 10 sztuk
- 1,5 szklanki mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
- 4 jaja
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietanki 30 %
- krem z daktyli
Oddzieliłam żółtka od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka wymieszałam z cukrem, dodałam olej, wodę i zmiksowałam.
Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodałam mieszaninę do jajek, zmiksowałam.
Na koniec dodałam ubite białka i wymieszałam delikatnie szpatułką.
Gofrownicę jeśli trzeba wysmarujcie olejem.
Piekłam moje gofry nakładając ciasto chochelką na rozgrzaną kratkę gofrownicy i smażyłam 7 minut aż stały się chrupiące i rumiane.
Śmietanę ubiłam na gęsty krem i podałam z goframi tak samo jak i z kremem z daktyli.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Willa Anna w świątecznej krasie - Kołobrzeg |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.