Marchew fioletową można nabyć w sklepie internetowym Vegepack albo zastąpić ją marchwią pomarańczową.
Placki są aromatyczne, chrupiące i przepyszne, polecam.
Placki z fioletowej marchwi, ziemniaków i pora.
Składniki:
- 3 średnie fioletowe marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 15 cm białej części pora
- sól morska
- 4 pełne łyżki mąki pszennej T 750
- olej do smażenia
Pora umyłam i pokroiłam w ćwierćplasterki, marchewki umyłam i obrałam tak samo jak i ziemniaki.
Starłam je na tarce o grubych oczkach.
Dodałam mąkę, sól i wymieszałam.
Smażyłam placki nakładając porcję na rozgrzany tłuszcz i smażyłam do zrumienienia.
Osączałam placki na ręczniku kuchennym.
Podałam z sosem serowym ale tutaj pełna dowolność, podajcie ze swoimi ulubionymi sosami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Spichlerze - Kołobrzeg |
4 komentarze
Czy filtrujesz wodę używaną do gotowania? my mamy filtr redox fitaqua - woda z niego podnosi odporność organizmu i chroni przed chorobami.
OdpowiedzUsuńAga ja wodę filtruję a i owszem ale tylko do picia a właściwie pić mogę wodę z kranu bo u nas w kranach jest woda ze studni głębinowej i jest bardzo zdrowa. Ten filtr to z przyzwyczajenia.
UsuńAle oczywiście jak masz w kranie kiepskiej jakości wodę to filtruj.Przed chorobami chroni mnie czystek, ocet jabłkowy i czosnek. Pozdrawiam.
Zaskoczyłaś mnie Dorotko, takich placków to ja jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńZakup sobie marchewkę i zajadaj albo usmaż z pomarańczowej, sa mega pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.