piątek, 17 lutego 2017

Piernikowe biszkopty

Piekłam je pierwszy raz na Boże Narodzenie i stąd też są zdjęcia a teraz piekę je dość często bo są naprawdę pyszne.
Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku.
Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko.
Piernikowe biszkopty.


               Składniki:
  • 90 g miękkiego masła 
  • 125 g mąki pszennej
  • 100 ml miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy do posypania ciasteczek
Do miski wsypałam przesianą mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i cynamon.
Zmiksowałam miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodałam miód, skórkę z pomarańczy a na koniec dodałam mieszankę mąki, wymieszałam.
Ciasto jest dość luźne.
Wykładałam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta i formowałam łyżką okrągłe biszkopty.
Ciastka posypałam cukrem trzcinowym.
Pamiętać należy aby ciastka układać w dość dużej odległości od siebie bo trochę się rozlewają i są większe nić te które nałożymy.
Piekłam biszkopty w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Biszkopty po upieczeniu są miękkie a potem po wystudzeniu lekko stwardnieją.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Port Kołobrzeg

1 komentarze

  1. Skorzystam z Twojego przepisu. Lubimy ciasteczka pachnące korzeniami:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger