Delikatny posmak piernika i konsystencja biszkoptów dają rezultat wyjątkowego przysmaku.
Polecam gorąco, piecze się je bardzo szybko.
Piernikowe biszkopty.
Składniki:
- 90 g miękkiego masła
- 125 g mąki pszennej
- 100 ml miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- cukier trzcinowy do posypania ciasteczek
Zmiksowałam miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodałam miód, skórkę z pomarańczy a na koniec dodałam mieszankę mąki, wymieszałam.
Ciasto jest dość luźne.
Wykładałam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta i formowałam łyżką okrągłe biszkopty.
Ciastka posypałam cukrem trzcinowym.
Pamiętać należy aby ciastka układać w dość dużej odległości od siebie bo trochę się rozlewają i są większe nić te które nałożymy.
Piekłam biszkopty w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
Biszkopty po upieczeniu są miękkie a potem po wystudzeniu lekko stwardnieją.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Port Kołobrzeg |
1 komentarze
Skorzystam z Twojego przepisu. Lubimy ciasteczka pachnące korzeniami:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.