Tym razem zaczerpnęłam sposobu Magdy Gessler, placuszki są rewelacyjne, spróbujcie je usmażyć a przepadniecie.
Jako dodatek miód, syrop klonowy, cukier puder co Wam w duszy gra.
Pankejki - Pancakes amerykańskie.
- 3 szklanki mąki pszennej T 650 z małą górką
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju
- 3 szklanki maślanki - ja dałam jogurt naturalny 0%
- 4 roztrzepane jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło do smażenia
Przygotowanie pankejków:
- Do miski wlałam jogurt, dodałam roztrzepane jaja, olej, miód, ekstrakt z wanilii i wymieszałam.
- Dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę.
- Wymieszałam do połączenia składników, masa nie musi być idealnie wymieszana.
- Ciasto musi odstać bo inaczej nie będą naleśniki puszyste.
- Moje stało 2 godziny i trochę za krótko, najlepiej zrobić ciasto dzień wcześniej, niech odpoczywa całą noc.
- Naleśniki smażyłam na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z cukrem pudrem.
Według przepisu Magdy Gessler.
"Podróże małe i duże"
Listopadowa czubajka kania |
2 komentarze
Pycha! Takie puszyste naleśniki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńTak jak ja, pyszne i znikają szybko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.