poniedziałek, 27 lutego 2017

Omlet z kiełkami

Szybkie i proste śniadanie a jakże pożywne i odchudzające.
Taki początek dnia to ja rozumiem, dużo energii i brzuch syty, zachęcam do zrobienia.
Podaje wersję dla wegan, wegetarian i mięsożerców.
Omlet z kiełkami.

               Składniki:
  • 3 jaja lub 1 łyżeczka mąki z ciecierzycy z 9 łyżkami mleka roślinnego
  • sól różowa himalajska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • kilka plasterków łososia wędzonego lub plaster tofu
  • pomidor lub inne warzywa ulubione
Jaja ubiłam mikserem, dodałam przyprawy i ponownie zmiksowałam.
Jeśli jest to mąka z ciecierzycy należy ją wymieszać na jednolitą masę.
Na łyżce oliwy podsmażyłam kiełki rzodkiewki, po czym zalałam masą jajeczną, posypałam szczypiorkiem, sezamem i kawałkami łososia lub tofu.
Podsmażałam na złoty kolor z obu stron.
Podałam z pomidorem.
Smacznego.
Przepis z książki "Zupy odchudzające" M. Makarowskiej
"Podróże małe i duże"
"Omlet" dla sikorek"

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger