niedziela, 12 lutego 2017

Makaron z sosem dyniowym

Kolejne danie z serii dyniowej na mym stole zagościło. 
Dynia dopóki ją jeszcze zakupię u zaprzyjaźnionej pani będzie królowała na mym stole, są takie odmiany które mogą leżakować do marca, kwietnia i takie moja pani posiada.
Danie proste i bardzo pożywne, aromatyczne i smakowite.
Dobrze rozgrzeje zziębnięte brzuchy, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Makaron z sosem dyniowym.


               Składniki:
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 500 g obranej dyni
  • 1 cebula
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 50 - 80 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
  • sól morska
  • biały pieprz
  • ok. 80 g cheddara
  • oliwa z oliwek do smażenia
Drobno pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na oliwie z oliwek.
Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam na patelnię razem z tymiankiem, podlałam bulionem i gotowałam 10 minut aż dynia zmiękła.
Na patelnię wlałam śmietanę, wymieszałam i chwilę gotowałam aż sos zgęstniał.
Zmiksowałam całość ale tak nie do końca, na tyle aby zostały kawałki dyni ale sos stał się kremowy.
Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente i przełożyłam do sosu, wymieszałam.
Nałożyłam na talerze, posypałam startym cheddarem, posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na pniu....

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger