Dynia dopóki ją jeszcze zakupię u zaprzyjaźnionej pani będzie królowała na mym stole, są takie odmiany które mogą leżakować do marca, kwietnia i takie moja pani posiada.
Danie proste i bardzo pożywne, aromatyczne i smakowite.
Dobrze rozgrzeje zziębnięte brzuchy, zapraszam do wypróbowania przepisu.
Makaron z sosem dyniowym.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 500 g obranej dyni
- 1 cebula
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 50 - 80 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
- sól morska
- biały pieprz
- ok. 80 g cheddara
- oliwa z oliwek do smażenia
Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, dodałam na patelnię razem z tymiankiem, podlałam bulionem i gotowałam 10 minut aż dynia zmiękła.
Na patelnię wlałam śmietanę, wymieszałam i chwilę gotowałam aż sos zgęstniał.
Zmiksowałam całość ale tak nie do końca, na tyle aby zostały kawałki dyni ale sos stał się kremowy.
Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente i przełożyłam do sosu, wymieszałam.
Nałożyłam na talerze, posypałam startym cheddarem, posypałam listkami tymianku.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na pniu.... |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.