Dyni mam jeszcze zapas z jesieni ale w sklepach jeszcze dostaniecie więc zachęcam do gotowania.
Danie bardzo zdrowe i i pożywne, zaspokoi niejeden głód mały czy duży.
Gulasz z indyka, dyni i pieczarek.
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka
- 2 nieduże kapelusze suszonych kani - lub innych grzybów
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka zielonej papryki w płatkach
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 350 g dyni hokkaido
- 280 g pieczarek białych i brązowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka ramiro
- garść trybuli
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki sosu Guinness
- 1/2 szklanki wody
- 2 pełne łyżki bułki tartej wymieszanej z kurkumą
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 3,5 szklanki wody
- sól do smaku
Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłam w paski.
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę.
Pieczarki oczyściłam z ziemi i przekroiłam na połówki.
Czosnek po obraniu posiekałam.
Mięso wymieszałam z kozieradką i zieloną papryką i podsmażyłam na oliwie na złoty kolor.
Teraz na patelnię trafił czosnek, pieczarki, dynia, pokruszone kapelusze kani, wszystko podsmażyłam i podlałam wodą i sosem Guinness.
Jeśli dodajecie inne grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć.
Dusiłam gulasz 10 minut pod przykryciem aż dynia i mięso zmiękły.
Na koniec wsypałam kurkumową bułkę tartą i gotowałam jeszcze 5 minut.
Teraz dodałam posiekane bazylię i trybulę.
Kaszę zalałam wodą, posoliłam i gotowałam pod przykryciem 20 minut bez mieszania.
Podałam gulasz z kaszą, posypane ziołami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowe Stawy Konstantynów Łódzki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.