Gofry to "ciastka" które uwielbiam i wiem że wiele osób również, tym razem je trochę odchudziłam dodając do ciasta otręby.
Gofry są chrupiące i pyszne, polecam.
Borówki miałam mrożone, pierwszy raz w tym roku mroziłam borówki i powiem Wam że jest to znakomity pomysł, owoce nie zmieniają smaku i nadal są chrupiące.
Gofry z otrębami i borówką amerykańską.
Składniki: ok. 16 sztuk
Ciasto:
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki ksylitolu albo cukru
- 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 pełna łyżka otrębów żytnich
- 200 g borówki amerykańskiej
- syrop z agawy
Białka ubiłam z solą na sztywną pianę.
Mąkę wymieszałam z otrębami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
Jaja ubiłam i dodałam olej, wodę, mieszankę suchą i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Na koniec dodałam pianę z białek i wymieszałam.
Gofrownicę jeśli trzeba posmarować olejem.
Smażyłam gofry przy mojej gofrownicy 7 minut.
Podałam z borówką amerykańską i syropem z agawy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.