poniedziałek, 20 lutego 2017

Gofry z otrębami i borówką amerykańską

Zdrowe gofry to jest to co ostatnio wyczarowałam.
Gofry to "ciastka" które uwielbiam i wiem że wiele osób również, tym razem je trochę odchudziłam dodając do ciasta otręby.
Gofry są chrupiące i pyszne, polecam.
Borówki miałam mrożone, pierwszy raz w tym roku mroziłam borówki i powiem Wam że jest to znakomity pomysł, owoce nie zmieniają smaku i nadal są chrupiące.
Gofry z otrębami i borówką amerykańską. 


       Składniki: ok. 16 sztuk
           Ciasto:
  • 4 jaja
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 szklanki ksylitolu albo cukru
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka otrębów żytnich
           Dodatkowo:
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • syrop z agawy
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam z solą na sztywną pianę.
Mąkę wymieszałam z otrębami, ksylitolem i proszkiem do pieczenia.
Jaja ubiłam i dodałam olej, wodę, mieszankę suchą i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Na koniec dodałam pianę z białek i wymieszałam.
Gofrownicę jeśli trzeba posmarować olejem.
Smażyłam gofry przy mojej gofrownicy 7 minut. 
Podałam z borówką amerykańską i syropem z agawy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger