Dołożyłam kilka składników i danie iście królewskie powstało.
Chcecie spróbować jak smakuje? nic trudnego, trzeba sobie ugotować.
Mało pracy a rezultat zaskakująco pyszny, polecam.
Fusilli z algami morskimi i bakłażanem.
Składniki:
- 250 g makaronu durum z algami morskimi
- 1 średni bakłażan
- 10 pieczarek
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- sok z 1/2 cytryny
- pęczek kolendry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w 2 łyżkach wody
Bakłażana ze skórą, papryczkę chili bez pestek, pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam najpierw bakłażana, potem dodałam paprykę czerwoną i chili oraz pieczarki i smażyłam 3 - 4 minuty.
Potem dodałam wodę, sos ostrygowy, sos rybny i posiekany czosnek i dusiłam pod przykryciem około 8 - 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny.
Na koniec wlałam mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, zagotowałam.
Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie.
Na talerzu ułożyłam makaron, nałożyłam porcje warzyw, posypałam grubo posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienne porosty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.