niedziela, 5 lutego 2017

Dal z soczewicą ze Sri Lanki

Dal w kuchni hinduskiej to inaczej groch lub określenie dla warzyw strączkowych lub dań z ich użyciem.
Ten dal znalazłam u Marty Dymek w jej Jadłonomi i zakochałam się w nim po uszy.
Ważne tutaj jest aby podstawowe składniki były świeże i bez zamienników a potem to już będzie błyskawicznie.
Ważne aby kurkuma, liście curry, kumin, gorczyca i kozieradka były pachnące z dobrego źródła.
Ja swoje liście curry kupowałam na allegro a resztę przypraw nabędziecie w Vegepack.
Zachęcam do spróbowania bo danie jest przepyszne i nawet moja mama która "takich" rzeczy nie jada wciągnęła cały talerz.
Dal z soczewicą ze Sri Lanki.


               Składniki:
  • 350 g soczewicy czerwonej - 2 szklanki
  • 2 ½ szklanki wody
  • 1 ½ łyżeczki kurkumy
               Do podsmażenia:
  • 1 duża cebula
  • 1 ½ łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 30 świeżych liści curry lub 3 łyżki suszonych liści curry
  • ½ papryczki chili lub szczypta płatków chili
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
  • sól morska
  • ryż do podania

Soczewicę przepłukałam, wsypałam do garnka, wlałam wodę, dodałam kurkumę i gotowałam pod przykryciem do miękkości czyli jakieś 10 minut.
W czasie jak soczewica się gotowała pokroiłam drobno cebulę.
Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam na nią ziarna kuminu, kozieradkę, gorczycę, chili oraz cebulę i smażyłam ok. 3 minut aż się lekko zezłociła.
Teraz dodałam liście curry, smażyłam jeszcze minutę i wlałam zawartość patelni do ugotowanej soczewicy.
Do garnka wlałam również mleko kokosowe, dodałam 1/2 łyżeczki soli i zagotowałam. 
Gotowałam pod przykryciem jeszcze 5 minut, doprawiłam solą do smaku.
Podałam z ryżem.

Smacznego.
Przepis kuchni Sri Lanki.
"Podróże małe i duże"
Plażowanie zimą

4 komentarze

  1. Fajnie brzmi,pięknie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje:)))Pozdrawiam serdecznie i miłego popołudnia życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, no i zdrowe przede wszystkim:)
    Spróbuję zrobić to danie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger