poniedziałek, 13 lutego 2017

Ciasto marchewkowe nadziane serem

Ciasto jest pyszne, wilgotne, z pysznym nadzieniem serowym.
Całkiem zdrowa wersja ciasta na deser.
Polecam serdecznie bo i szybko się robi i nawet zamiast śniadania porcja zjedzona pożywi i doda energii na cały poranek, zachęcam do pieczenia.
Moje koleżanki oszalały na jego punkcie a to dobry znak.
Ciasto marchewkowe nadziane serem.


Składniki: forma 26 cm z kominem
Suche składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego muscovado
  • 1 szklanka orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli 
Mokre składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
  • 2 i 1/2 szklanki startej na dużych oczkach marchwi 
Masa serowa:
  • 130 g sera ricotta
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej 
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie sernika:
  • Do jednej miski wsypałam wszystkie składniki suche czyli mąkę, cukier jeden i drugi, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, orzechy oraz sól, wymieszałam.
  • Do drugiej miski wbiłam jaja, dodałam jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę pomarańczową i wymieszałam do połączenia składników, nie ubijałam.
  • Sery wymieszałam z cukrem, dodałam jajo, sok z cytryny, ekstrakt i mąkę i wymieszałam na jednolitą masę.
  • Mokre składniki dodałam do suchych, dobrze wymieszałam do połączenia składników i na koniec dodałam startą marchew, wymieszałam ponownie.
  • Formę z kominem wysmarowałam masłem.
  • Na dno wylałam połowę masy marchewkowej i na niej ułożyłam masę serową tak aby nie dotykała ścianek formy.
  • Przykryłam ser resztą masy marchewkowej.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 165 C, nakryłam wierzch ciasta luźno folią aluminiową i piekłam jeszcze 30 minut, do suchego patyczka.
  • Ciasto po upieczeniu wystudziłam i posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Listopadowy Las Julianów

2 komentarze

  1. ciasto marchewkowe robię i uwielbiam, spróbuje moją wersję również nadziać serem

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger