Ten jest pyszny i zdrowy a także dość szybki.
Proponuję wszystkim wielbicielom smakowitego chleba wypróbować i ten wypiek bo warto, chrupiąca skórka i puszyste wnętrze.
Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem.
Składniki: forma 31 x 14
Zaczyn:
- 2 szklanki ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej 1850
- 1 szklanka mąki żytniej 720
- cały zaczyn
- 3 szklanki mąki pszennej 650
- 2 łyżeczki soli
- 50 ml oleju rzepakowego
- ½ szklanki amarantusa ekspandowanego
- ¼ szklanki ziaren siemienia lnianego
Mąkę na chleb wsypałam do misy, dodałam cały, wyrośnięty zaczyn, olej i wyrabiałam mieszadłem z hakiem.
Podczas wyrabiania dodałam ziarenka siemienia lnianego i amarantus.
Ciasto ma być elastyczne.
Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut, ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat i je odgazowałam czyli rozpłaszczyłam i zrolowałam.
Blaszkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej rulon ciasta, nakryłam ściereczką i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem a po 15 minutach spryskałam wierzch chleba wodą i dalej dopiekałam.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis z Fb.
"Podróże małe i duże"
W listopadowy, słoneczny dzień |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.