Są pyszne w każdym wydaniu a do tego mają piękny, żółty, kurczaczkowy kolor i smakują wybornie.
Nie są trudne w wykonaniu, są zdrowe i dlatego polecam do zrobienia.
Bułki dyniowe z kokosem.
Składniki:
- 150 g mąki żytniej T 720 - miałam Młynomag
- 330 g mąki pszennej T 650
- 80 ml wody kokosowej
- 150 ml wody
- 3/4 szklanki gęstego pure z dyni
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g mleka w proszku
- 15 g świeżych drożdży
- jajo do posmarowania
- czarnuszka do posypania
Do misy robota wsypałam mąki, dodałam cukier, sól, pure z dyni, mleko w proszku, wlałam wodę kokosową, dodałam miękkie masło.
Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do misy robota.
Wymieszałam składniki i chwilę wyrabiałam aż powstało jednolite i elastyczne ciasto.
Zrobiłam kulę z ciasta i włożyłam do misy, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i podzieliłam na 14 części.
Z każdej części uformowałam bułeczkę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki odstawiłam do ponownego rośnięcia na 30 minut.
Posmarowałam bułki roztrzepanym jajem, posypałam czarnuszką.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.