Dynię i pomidory należy upiec a potem to już szybko i pyszna zupa na talerzach.
Do zupy jako dodatek podałam kukurydzę upieczoną z chili, rewelacja.
Zupa z pieczonej dyni i pomidorów z kukurydzą z chili.
- około 1000 g obranej dyni
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku w łupinach
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 60 ml mleka kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka kukurydzy - 212 ml - miałam Bonduelle
- 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie zupy:
- Obrałam dynię, wydrążyłam nasiona, ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pomidory przekroiłam na połówki, cebulę pokroiłam na ćwiartki.
- Na blaszce ułożyłam przekrojone pomidory rozcięciem do góry, dynię, cebulę oraz czosnek razem z łupinami.
- Piekłam warzywa w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 70 minut.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu dynie oddzieliłam od skóry i pokroiłam w kostkę, przełożyłam do kielicha blendera, dodałam tam także upieczone pomidory bez skóry, wycisnęłam czosnek i włożyłam upieczoną cebulę, zmiksowałam wszystko na krem.
- Dodawałam teraz mleko kokosowe, przyprawy, oliwę i wszystko dokładnie zmiksowałam.
- Przelałam masę do garnka i zagotowałam, jeśli trzeba to jeszcze doprawić.
- W czasie jak warzywa się piekły odcedziłam kukurydzę i wymieszałam ją z ostrą papryką.
- Piekłam ją w naczyniu do zapiekania przez 30 minut razem z dynią.
- Zupę podałam na talerzu razem z pieczoną kukurydzą, bardzo rozgrzewająca.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czapla siwa |
2 komentarze
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńI taka jest, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.