Zupa jest aromatyczna a wanilia podkręca znakomicie jej smak i aromat.
Polecam gorąco i uprzedzając komentarze dynia jest w sprzedaży, u mnie na ryneczku pan sprzedawał w Sylwestra piękne okazy.
Waniliowa zupa krem z dyni na ostro.
- 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni - miałam Hokkaido więc pokroiłam ze skórką
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 laska wanilii
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki suszonej szałwii
Przygotowanie zupy:
- Ponieważ miałam dynię Hokkaido pokroiłam ją w kostkę razem ze skórką.
- Pokroiłam w kostkę także cebulę.
- Pokrojoną cebulę podsmażyłam na oleju, potem dodałam dynię, listki szałwii oraz wlałam bulion.
- Laskę wanilii rozkroiłam wzdłuż, wydrążyłam ziarenka i włożyłam do garnka razem z laską.
- Gotowałam 15 minut aż dynia zmiękła.
- Wyjęłam z zupy laskę wanilii a zupę zmiksowałam na krem.
- Doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
- Podałam z chlebem pieczonym na wodzie pomarańczowo - jabłkowej.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dokąd to? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.