Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez kości ale znakomicie nada się również filet z piersi kurczaka.
Polecam danie bardzo serdecznie.
Szybkie danie chińskie.
Składniki:
- 500 g mięsa z podudzi kurcząt bez kości
- 1 spora cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu worcester
- 4 łyżki ajvaru - pasta z papryki i bakłażana
- 1/2 pęczka szczypioru
- 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- 2 łyżki nerkowców
- ryż do podania
Cukinię wraz ze skórką w półplasterki, paprykę obrałam i pokroiłam w słupki, posiekałam czosnek, pokroiłam w słupki obrany korzeń imbiru a cebulę pokroiłam w kostkę.
Mięso z kurczaka pokroiłam na małe kawałki, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Na rozgrzany olej włożyłam kawałki kurczaka i smażyłam aż kurczak się zrumienił.
Zdjęłam kurczaka z patelni i włożyłam cukinię i paprykę, smażyłam 3 minuty, dodałam cebulę, czosnek i imbir, smażyłam kolejne 3 minuty.
Na patelni znów wylądował kurczak, podlałam całość sosem ostrygowym i worcester oraz ajvarem, dodałam orzechy i dusiłam pod przykryciem 10 - 15 minut aż kurczak stał się miękki.
Posypałam posiekanym szczypiorem i podałam z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Dynia Flat White |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.