czwartek, 5 stycznia 2017

Szybkie danie chińskie

Jak w tytule jest to danie szybkie ale i do tego pyszne, aromatyczne, dla wielbicieli chińszczyzny będzie znakomite.
Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez kości ale znakomicie nada się również filet z piersi kurczaka.
Polecam danie bardzo serdecznie.
Szybkie danie chińskie.


                Składniki:
  • 500 g mięsa z podudzi kurcząt bez kości
  • 1 spora cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu worcester 
  • 4 łyżki ajvaru - pasta z papryki i bakłażana
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
  • 2 łyżki nerkowców
  • ryż do podania
Najpierw wszystkie warzywa pokroiłam.
Cukinię wraz ze skórką w półplasterki, paprykę obrałam i pokroiłam w słupki, posiekałam czosnek, pokroiłam w słupki obrany korzeń imbiru a cebulę pokroiłam w kostkę.
Mięso z kurczaka pokroiłam na małe kawałki, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Na rozgrzany olej włożyłam kawałki kurczaka i smażyłam aż kurczak się zrumienił.
Zdjęłam kurczaka z patelni i włożyłam cukinię i paprykę, smażyłam 3 minuty, dodałam cebulę, czosnek i imbir, smażyłam kolejne 3 minuty.
Na patelni znów wylądował kurczak, podlałam całość sosem ostrygowym i worcester oraz ajvarem, dodałam orzechy i dusiłam pod przykryciem 10 - 15 minut aż kurczak stał się miękki.
Posypałam posiekanym szczypiorem i podałam z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Dynia Flat White

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.