poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szakszuka według Yotana Ottolenghi

Ta pyszna szakszuka kuchni żydowskiej pochodzi z książki Yotana Otolenghi "Jerozolima".
Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację?
Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam.
Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek.
Szakszuka według Yotana Ottolenghi.

Składniki: 4 porcje
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty harissa - dałam pastę paprykową sambol oelek
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 duże czerwone papryki, pokrojone w 1/2 cm kostki - 300g w sumie
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 5 dużych pomidorów, posiekanych - 800 g łącznie - lub pomidorów z puszki
  • 4 średnie jaja
  • 120 g gęstego jogurtu
  • sól morska

Przygotowanie szakszuki:
  • Na patelni na oliwie podsmażyłam pastę paprykową, koncentrat, paprykę, czosnek, kumin i 1 łyżeczkę soli.
  • Smażyłam aż papryka zmiękła jakieś 8 minut.
  • Potem dodałam pomidory i smażyłam aż powstał gęsty sos, doprawiłam do smaku.
  • W sosie pomidorowym na patelni zrobiłam dołki i do każdego wbiłam ostrożnie jajo aby nie uszkodzić.
  • Patelnia stała na maleńkim ogniu jakieś 10 minut i widelcem rozgarniałam białko w sosie - ostrożnie a żółtka w tym czasie się lekko ścięły.
  • Podałam szakszukę z jogurtem.
Smacznego.
Przepis Yotan Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Nenufary

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.