Danie aromatyczne, pachnące latem, polecam na śniadanie i na obiad, a może na wczesną kolację?
Latem używamy świeżych pomidorów, zimą tych z puszki, będą znakomite, polecam.
Znakomite danie na śniadanie w Nowym Roku, uzupełnia elektrolity zgubione podczas wczorajszych zabaw i hulanek.
Szakszuka według Yotana Ottolenghi.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki pasty harissa - dałam pastę paprykową sambol oelek
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 duże czerwone papryki, pokrojone w 1/2 cm kostki - 300g w sumie
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 5 dużych pomidorów, posiekanych - 800 g łącznie - lub pomidorów z puszki
- 4 średnie jaja
- 120 g gęstego jogurtu
- sól morska
Przygotowanie szakszuki:
- Na patelni na oliwie podsmażyłam pastę paprykową, koncentrat, paprykę, czosnek, kumin i 1 łyżeczkę soli.
- Smażyłam aż papryka zmiękła jakieś 8 minut.
- Potem dodałam pomidory i smażyłam aż powstał gęsty sos, doprawiłam do smaku.
- W sosie pomidorowym na patelni zrobiłam dołki i do każdego wbiłam ostrożnie jajo aby nie uszkodzić.
- Patelnia stała na maleńkim ogniu jakieś 10 minut i widelcem rozgarniałam białko w sosie - ostrożnie a żółtka w tym czasie się lekko ścięły.
- Podałam szakszukę z jogurtem.
Przepis Yotan Ottolenghi
"Podróże małe i duże"
Nenufary |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.