Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone a do nich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa.
Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie.
Też tak macie?
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i oliwek.
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 4 dymki ze szczypiorem
- 10 - 15 zielonych oliwek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu sherry
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Obie papryki pokroiłam w paseczki.
Kapustę pekińską poszatkowałam a oliwki pokroiłam w plasterki.
Dymki wraz ze szczypiorem drobno pokroiłam.
Wszystkie składniki włożyłam do miski i wymieszałam.
Czosnek przecisnęłam do słoiczka, dodałam sól, pieprz, ocet, syrop klonowy i oliwę, zakręciłam słoiczek i potrząsając wymieszałam składniki na emulsję.
Polałam sosem surówkę, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Warta we mgle |
6 komentarze
Jakoś nigdy takich surówek nie robiłam chociaż uwielbiam je konsumować. W zasadzie mój obiad mógłby składać się z ziemniaków i surówki ;)
OdpowiedzUsuńNo to jak zajadałaś, skąd surówki jeśli je tak uwielbiasz? Surówki to najlepsza sprawa, dużo warzyw i owoców a mały nakład pracy.
UsuńUwielbiam taką surówkę.
OdpowiedzUsuńTeż zawsze robię większą porcję bo... podjadam.
Pozdrawiam:)
Bo pyszna jest i warto ją zajadać. Pozdrawiam.
UsuńDawno nie jadłam kapusty pekińskiej, sama nie wiem dlaczego!
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.