Trzeba jednak trochę poczekać na rezultaty bo herbatniki muszą zmięknąć, inaczej są niesmaczne.
Dziś Dzień Babci i fajnie byłoby poczęstować ciastem babcię, niestety ja swoich babć już nie mam a sama babcią jeszcze nie jestem.
Sernik zjem sobie do kawy w innym towarzystwie a wszystkim babciom zadowolenia z wnuków.
Sernik gotowany.
Składniki: forma 22 x 22
- 1000 g twarogu półtłustego
- 4 jaja
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe - proszek po 40 g
- paczka herbatników pełnoziarnistych - u mnie petitki 250 g
- 200 g czekolady gorzkiej
- 3 - 4 łyżki śmietany 36 %
Przygotowanie sernika:
- Twaróg włożyłam do garnka i rozgniotłam go w dłoniach, dodałam jaja, wymieszałam.
- Masło i cukier rozpuściłam w drugim garnku.
- Mleko wlałam do szklanki, dodałam budyniowy proszek i dokładnie wymieszałam.
- Teraz do garnka z twarogiem dodałam masło z cukrem i mleko z budyniem, dokładnie wymieszałam i postawiłam na ogień.
- Ciągle mieszając gotowałam 10 - 15 minut aż masa stała się gęsta.
- Na dnie foremki wyłożyłam papier do pieczenia i ułożyłam na nim herbatniki, układając je w jedną stronę.
- Na herbatniki wylałam połowę masy serowej, ponownie ułożyłam herbatniki i wylałam resztę masy serowej.
- Na wierzchu ułożyłam herbatniki.
- W kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę na polewę, dodałam do niej śmietankę, wymieszałam, lekko przestudziłam i wylałam na wierzch mojego sernika.
- Wstawiłam na noc do lodówki aby herbatniki pięknie zmiękły.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Czaple siwe |
2 komentarze
Kocham takie herbatniki w ciastach. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ja tez uwielbiam, a jak dodasz jeszcze pełnoziarniste to jest super bo fajnie chrupią.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.