piątek, 6 stycznia 2017

Sernik dyniowy z polewą śmietankową

Serniki to jedno z moich ulubionych ciast i robię ich sporo a ten jest jednym z pyszniejszych.
Sernik jest wilgotny od dyni i pięknie wygląda a smakuje wybornie.
Dużo pracy nie ma przy nim dlatego na dzisiejsze święto zachęcam do skosztowania, no dobra trochę trzeba czekać aż wystygnie.
Dyniowy sernik ze śmietankową polewą.



Składniki: tortownica 23 cm
Spód:
  • 150 g ciasteczek korzennych
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 90 g roztopionego i przestudzonego masła
Masa serowa:
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika, tylko innego dodać około szklanki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 i 1/2 szklanki pure z dyni - ok. 300 g - dałam hokkaido
Polewa:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 % - 240 g w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 25 g ksylitolu
  • kulki cytrynowe do dekoracji

Przygotowanie sernika:
  • Ciastka pokruszyłam malakserem, dodałam posiekane drobno orzechy oraz stopione masło, wymieszałam dokładnie.
  • Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ugniotłam.
  • Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 8 - 10 minut.
  • Po upieczeniu spód przestudziłam.
  • Ksylitol/cukier wymieszałam z przyprawą do pierników i solą.
  • Ser włożyłam do misy robota, wymieszałam go a potem dodawałam mieszankę z ksylitolem.
  • Do masy serowej wbijałam teraz jaja po jednym i po każdym dobrze mieszałam masę.
  • Na końcu dodałam pure z dyni i esencję waniliową, ponownie wymieszałam.
  • Wylałam masę serową na podpieczony spód.
  • Do piekarnika na dno wstawiłam foremkę z wodą a sernik wstawiłam na półkę wyżej nad foremką, dzięki temu sernik będzie wilgotny i nie wyschnie.
  • Piekłam sernik w temperaturze 180 C przez 30 minut po czym obniżyłam temperaturę do 160 C i piekłam kolejne 15 minut.
  • W czasie jak sernik się piekł, zrobiłam polewę. 
  • W miseczce wymieszałam ksylitol, śmietanę i esencję waniliową.
  • Wyjęłam sernik z piekarnika i posmarowałam go polewą śmietankową, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 minut.
  • Wyjęłam sernik z piekarnika i studziłam 10 minut, po czym obkroiłam nożem sernik od rantu - nie zdejmowałam rantu - wierzch przykryłam folią aluminiową i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
  • Po tym czasie zdjęłam folię aluminiową a nałożyłam folię spożywczą i wstawiłam sernik do lodówki na całą noc.
  • Posypałam kulkami cytrynowymi.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owoce jesieni - gruszka

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.