Sernik jest wilgotny od dyni i pięknie wygląda a smakuje wybornie.
Dużo pracy nie ma przy nim dlatego na dzisiejsze święto zachęcam do skosztowania, no dobra trochę trzeba czekać aż wystygnie.
Dyniowy sernik ze śmietankową polewą.
Składniki: tortownica 23 cm
Spód:
- 150 g ciasteczek korzennych
- 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 90 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika, tylko innego dodać około szklanki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 700 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 i 1/2 szklanki pure z dyni - ok. 300 g - dałam hokkaido
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 % - 240 g w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 25 g ksylitolu
- kulki cytrynowe do dekoracji
Przygotowanie sernika:
- Ciastka pokruszyłam malakserem, dodałam posiekane drobno orzechy oraz stopione masło, wymieszałam dokładnie.
- Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i ugniotłam.
- Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 8 - 10 minut.
- Po upieczeniu spód przestudziłam.
- Ksylitol/cukier wymieszałam z przyprawą do pierników i solą.
- Ser włożyłam do misy robota, wymieszałam go a potem dodawałam mieszankę z ksylitolem.
- Do masy serowej wbijałam teraz jaja po jednym i po każdym dobrze mieszałam masę.
- Na końcu dodałam pure z dyni i esencję waniliową, ponownie wymieszałam.
- Wylałam masę serową na podpieczony spód.
- Do piekarnika na dno wstawiłam foremkę z wodą a sernik wstawiłam na półkę wyżej nad foremką, dzięki temu sernik będzie wilgotny i nie wyschnie.
- Piekłam sernik w temperaturze 180 C przez 30 minut po czym obniżyłam temperaturę do 160 C i piekłam kolejne 15 minut.
- W czasie jak sernik się piekł, zrobiłam polewę.
- W miseczce wymieszałam ksylitol, śmietanę i esencję waniliową.
- Wyjęłam sernik z piekarnika i posmarowałam go polewą śmietankową, wstawiłam ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Wyjęłam sernik z piekarnika i studziłam 10 minut, po czym obkroiłam nożem sernik od rantu - nie zdejmowałam rantu - wierzch przykryłam folią aluminiową i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
- Po tym czasie zdjęłam folię aluminiową a nałożyłam folię spożywczą i wstawiłam sernik do lodówki na całą noc.
- Posypałam kulkami cytrynowymi.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owoce jesieni - gruszka |
4 komentarze
Cudowny! No i ten kolor - kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, polecam a kolor od dyni taki cudny.
UsuńUwielbiam dynię we wszystkim, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.