Placuszki są puszyste i chrupiące, polecam gorąco.
Lubię wymyślać nowe wersje starych przepisów czy tworzyć nowe przepisy i stąd mnogość placków na blogu.
Zapraszam na pyszne śniadanie albo deser.
Ryżowe placuszki z kaki.
Składniki:
- 1 średni owoc kaki
- 7 pełnych łyżek mąki ryżowej
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 łyżka oleju
- cukier puder do posypania
Najpierw pokroiłam owoc kaki w kostkę, ja nie obieram ze skórki ale to już jak uważacie.
Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo, olej i sól i wymieszałam.
Teraz do masy płynnej dodałam mąkę ryżową, wymieszałam i włożyłam do masy pokrojone kaki.
Ponownie wymieszałam.
Na patelni z odrobiną oleju smażyłam placuszki nakładając na porcję pełną łyżkę masy.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor i po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ślesin |
2 komentarze
nigdy nie wiedziałam do czego wykorzystać ten owoc, dzięki za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńPolecam się Julio, pozdrawiam i zycze udanych wypieków.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.