środa, 18 stycznia 2017

Ryżowe placuszki z kaki

Kaki, sharon czy persymona, nazw wiele a owoc ten sam, to super owoc mający mnóstwo witamin i warto go zajadać czy też na surowo czy tak jak ja dziś proponuję w pysznych placuszkach.
Placuszki są puszyste i chrupiące, polecam gorąco.
Lubię wymyślać nowe wersje starych przepisów czy tworzyć nowe przepisy i stąd mnogość placków na blogu.
Zapraszam na pyszne śniadanie albo deser.
Ryżowe placuszki z kaki.


                 Składniki:
  • 1 średni owoc kaki
  • 7 pełnych łyżek mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do posypania

Najpierw pokroiłam owoc kaki w kostkę, ja nie obieram ze skórki ale to już jak uważacie.
Do miski wlałam wodę mineralną, dodałam jajo, olej i sól i wymieszałam.
Teraz do masy płynnej dodałam mąkę ryżową, wymieszałam i włożyłam do masy pokrojone kaki.
Ponownie wymieszałam.
Na patelni z odrobiną oleju smażyłam placuszki nakładając na porcję pełną łyżkę masy.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor i po usmażeniu osączałam na ręczniku papierowym.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ślesin

2 komentarze

  1. nigdy nie wiedziałam do czego wykorzystać ten owoc, dzięki za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.