Mąka pszenna ma najwięcej glutenu i dzięki temu jest najlepszą pożywką dla drożdży.
Jeśli ktoś nie ma uczulenia na gluten jest to znakomity pomysł na śniadanie czy kolację.
Dodatek żurawiny sprawia że chleb jest zdrowy i warto go zajadać.
Pszenny chleb z żurawiną.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej T 650
- 500 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka żurawiny
- 50 ml oliwy
- 40 g świeżych drożdży
- 600 ml wody
Do misy robota wsypałam obie mąki, dodałam sól i cukier, wlałam oliwę i rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobiłam ciasto.
Ciasto wyrabiałam przez 5 minut, pod koniec wyrabiania dodałam żurawinę i wyrabiałam tylko tyle aby ciasto wchłonęło żurawinę.
Pozostawiłam ciasto w misie pod przykryciem do podwojenia swojej objętości na około godzinę.
Potem wyjęłam ciasto na blat, odgazowałam czyli krótko zagniotłam i podzieliłam ciasto na dwie części.
Z każdej uformowałam podłużny bochen, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i głęboko nacięłam każdy.
Przykryłam bochenki i pozostawiłam na 20 minut aby ciasto się napuszyło.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Postukany chleb pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium w Licheniu Starym |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.