Prosty chleb pszenny z orzechami arachidowymi.
Składniki: 2 bochenki formy 26 x 12
- 1 kg mąki pszennej T 750
- 1,5 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka orzechów arachidowych niesolonych
- 850 ml wody
Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, orzechy, wymieszałam.
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Wlałam rozpuszczone drożdże do mieszanki z mąką i dobrze wymieszałam.
Ciasto posypałam mąką, miskę nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Foremki nasmarowałam masłem, wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
Pozostawiłam foremki na 15 minut do napuszenia.
Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleby z foremek i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rodzinne spotkanie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.