Tym razem zakupiłam krewetki argentyńskie i postanowiłam je umieścić właśnie w risotto.
Do tego pomidory suszone i orzechy a efekt jest znakomity, polecam.
Zasmakujcie we włoskim daniu.
Pomidorowe risotto z krewetkami.
Składniki:
- 450 g krewetek argentyńskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2 małe szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 8 dużych suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 200 ml wina białego półwytrawnego
- 800 ml bulionu drobiowego
- 80 g sera grana padano + garść do posypania
- 1 łyżka masła
- listki z 1 gałązki tymianku
Krewetki obrałam z pancerzyków, opłukałam i osuszyłam.
Drobno posiekałam szalotkę, czosnek, selera naciowego a pomidory suszone pokroiłam w paseczki.
Na patelnię włożyłam łyżkę masła klarowanego oraz łyżkę oliwy.
Potem dodałam szalotkę, czosnek i podsmażałam 2 minuty.
Dodałam teraz ryż i seler i chwilę smażyłam aż ryż stał się szklisty.
Na patelnię wtedy wlałam wino i gotowałam aż ryż wchłoną płyn.
Dodałam teraz pokrojone pomidory, orzechy i podlewałam bulionem po chochli ciągle mieszając.
Po każdej porcji bulionu czekałam aż ryż wchłonie go w całości.
I tak do momentu aż ryż więcej nie wchłonie a sam stanie się al'dente.
Ważne bulion musi być cały czas gorący aby dolewając go nie obniżyć temperatury na patelni.
Zdjęłam teraz risotto z ognia, dodałam łyżkę masła i starty ser i wymieszałam.
Na łyżce masła klarowanego podsmażyłam po 2 minuty z każdej strony krewetki.
Podałam risotto z krewetkami, posypane startym serem i listkami tymianku.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Trzy kolory - jesień |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.