Jeśli wzbogacimy je jeszcze o pestki granatu i masło orzechowe to w rezultacie otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który teraz zimą wzmocni nasz organizm i napełni energią np. na skrobanie szyb w samochodzie czy odśnieżanie chodnika przed domem każdego ranka.
Pomysł zaczerpnęłam z Jamiego Olivera.
Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem.
Składniki: 4 porcje
- 150 g płatków owsianych
- sok z 1 cytryny
- gruszka nashi
- 2 łyżki nasion chia
- 140 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- pesteczki z 1/2 laski wanilii
- 1 zamrożony banan
- pestki granatu do dekoracji
- 2 łyżki niesłodzonego masła orzechowego
- 5 łyżek niesłodzonego masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Najkrócej można zostawić na 2 godziny.
Rano płatki odcedziłam i przepłukałam na sicie, włożyłam do miski, dodałam startą na tarce o dużych otworach gruszkę nashi, dolałam mleko, cynamon i wanilię, nasiona chia, dokładnie wymieszałam.
Połowę masy przełożyłam do kielicha blendera, dodałam zmrożonego banana i 2 łyżki masła orzechowego, zmiksowałam na gładki krem.
Wymieszałam z resztą niezmiksowanych płatków.
Masło orzechowe wymieszałam z syropem klonowym, cynamonem i solą.
Do pucharków nałożyłam płatków, a na wiech po łyżce masła orzechowego z cynamonem, posypałam pestkami granatu.
Smacznego.
Inspiracja Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Komuś smakowało - jesienny las |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.