niedziela, 15 stycznia 2017

Pasztet z indyka z dynią

Nie piekę dużo pasztetów ale czasami tak mi się zamarzy i wtedy pyszny pasztet ląduje na naszym stole.
Tym razem połączyłam mięso z indyka z ukochana dynią a rezultat? rewelacja, pasztet jest wilgotny i bardzo smaczny.
Zachęcam do wypróbowania.
Pasztet z indyka z dynią.


            Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 150 g ugotowanej na gęsto dyni - miałam piżmową
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta ostrej papryki w proszku

Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju, pozostawiłam do przestudzenia.
Dynię obraną, pokroiłam w kostkę i rozparowałam z łyżką wody pod przykryciem, rozgniotłam widelcem, przestudziłam.
Mięso włożyłam do miski, dodałam sól, pieprz, paprykę oraz ostudzoną cebulkę.
Do mięsa dodałam także pure z dyni, siemię, lubczyk i 2 łyżki oleju.
Wyrobiłam masę rękoma aż stała się klejąca.
Masę przełożyłam do wysmarowanej olejem keksówki i wysypanej bułką tartą bezglutenową, lekko ją ugniatając.
Piekłam pasztet 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienny zachód słońca

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.