Ponieważ sezon dyniowy u mnie wciąż trwa i potrwa jeszcze długo bo zapasy dyni mam spore, wykorzystałam ją, zachęcam i Was do zrobienia takiej wersji małży.
Użyłam tutaj omułków jadalnych ale tutaj pełna dowolność, użyjcie jakie małże macie czy lubicie.
Małże w sosie dyniowym.
Składniki:
- 1 kg omułków jadalnych
- 1 szklanka pure z dyni
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 - 3 łyżki świeżego estragonu
- chleb do podania
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Posiekałam najpierw szalotkę i czosnek.
W dużym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek i szalotkę, dodałam wino, zagotowałam.
Teraz dodałam pure z dyni, a także posiekaną natkę
i estragon oraz mielony imbir, wymieszałam.
Do garnka włożyłam umyte i oczyszczone omułki wraz z wodą w której pływały.
Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam 8 - 10 minut aż muszle się pootwierały, potrząsając co jakiś czas garnkiem.
Podałam małże z chlebem maczanym w sosie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Grzybienie |
2 komentarze
Z dynią jeszcze nigdy nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/
Są pyszne, polecam Julia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.