sobota, 14 stycznia 2017

Małże w sosie dyniowym

Małże to nasz ulubiony obiad, nie potrzeba dużo czasu, nie potrzeba dużo składników aby powstało pyszne danie.
Ponieważ sezon dyniowy u mnie wciąż trwa i potrwa jeszcze długo bo zapasy dyni mam spore, wykorzystałam ją, zachęcam i Was do zrobienia takiej wersji małży.
Użyłam tutaj omułków jadalnych ale  tutaj pełna dowolność, użyjcie jakie małże macie czy lubicie.
Małże w sosie dyniowym.


              Składniki:
  • 1 kg omułków jadalnych 
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 - 3 łyżki świeżego estragonu
  • chleb do podania
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku

Posiekałam najpierw szalotkę i czosnek.
W dużym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek i szalotkę, dodałam wino, zagotowałam.
Teraz dodałam pure z dyni, a także posiekaną natkę
i estragon oraz mielony imbir, wymieszałam.
Do garnka włożyłam umyte i oczyszczone omułki wraz z wodą w której pływały.
Przykryłam garnek pokrywką i gotowałam 8 - 10 minut aż muszle się pootwierały, potrząsając co jakiś czas garnkiem.
Podałam małże z chlebem maczanym w sosie.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Grzybienie

2 komentarze

  1. Z dynią jeszcze nigdy nie próbowałam. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/14/zapiekanka-z-cielecina-pod-beszamelem/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.