Danie wyszło wyborne i smakowite.
Ja użyłam tutaj dyni świeżej bo takową jeszcze mam z zapasów jesiennych.
Polecam gorąco taki obiad na chłodne dni.
Makaron z sosem z dyni i polędwicą wieprzową.
Składniki: 4 porcje
- 250 g makaronu fusilli giganti - duże świderki
- 1 polędwica wieprzowa
- olej do smażenia
- 1 łyżka pieprzu malgaskiego
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 nieduża cukinia
- 100 g dyni piżmowej
- 2 nieduże marchewki
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 5 cm białej części pora
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
W moździerzu utarłam tymianek, pieprz malgaski, sól i natarłam mieszanką pokrojoną w plastry polędwicę wieprzową.
Odstawiłam minimum na godzinę.
W tym czasie obrałam i pokroiłam warzywa.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plastry, paprykę pokroiłam w paseczki.
Marchew, seler naciowy, obraną dynię starłam na tarce o dużych oczkach.
Posiekałam drobno cebulę a pora pokroiłam w półplasterki, czosnek pokroiłam w plasterki.
Na rozgrzanym oleju smażyłam najpierw cebulę, pora i czosnek, potem paprykę, cukinię i starte warzywa, kilka minut.
Teraz wlałam na patelnię sos sojowy i dodałam sól i pieprz, nakryłam patelnię pokrywą i dusiłam 15 minut aż warzywa zmiękły.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Jeśli sos jest za gęsty można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Plastry polędwicy smażyłam na rozgrzanym oleju aż się ładnie zrumieniły z obu stron.
Podałam makaron z warzywami i usmażoną polędwicą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Piżmowa dynia - serce |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.