Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki.
Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów.
Klasyczny krem cytrynowy.
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 jaja
- 160 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 80 g masła
Przygotowanie:
- Krem gotowałam na parze bo wtedy mniejsze ryzyko że jaja nam się zetną ale można również gotować w rondlu bezpośrednio na ogniu cały czas mieszając.
- Cytryny wyszorowałam, sparzyłam a potem starłam z nich skórkę i wycisnęłam sok.
- Do miski wbiłam dwa całe jaja i dwa żółtka, wsypałam cukier, wymieszałam.
- Miskę postawiłam na garnku z wodą, podłączyłam ogień i mieszając dodałam także skórkę i sok z cytryny a potem masło.
- Gotowałam mieszając kilka minut aż masa zgęstniała i stała się kremowa.
- Jeśli utworzą się grudki wystarczy przetrzeć krem przez sito.
- Krem można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez około 7 dni.
Przepis kuchni UK
"Podróże małe i duże"
Targane wiatrem |
4 komentarze
Zaraz robię :)
OdpowiedzUsuńZaraz napisz czy smakowało?
UsuńCzy mogę jakoś uratować krem który nie zgestnial tylko ma plynna konsystencje
OdpowiedzUsuń?
Komentarz dopiero dzisiaj mi się wyświetlił i nie mogłam zatem odpowiedzieć. Czy wszystko zrobione jak w przepisie było? nigdy mi się nie zdarzyło. On ma najpierw trochę płynną konsystencję ale po schłodzeniu jest ok. Napisz co z tego wyszło?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.