sobota, 7 stycznia 2017

Lemon curd - klasyczny krem cytrynowy

Lemon curd to krem cytrynowy, pyszny, aromatyczny, kremowy właśnie.
Idealnie nadaje się do wszelakich wypieków, tortów, ciastek ale idealny jest też do kanapek czy zajadania łyżeczką wprost z miseczki.
Zróbcie koniecznie a będzie to Wasz numer jeden wśród kremów.
Klasyczny krem cytrynowy.


Składniki:
  • 2 żółtka
  • 2 jaja
  • 160 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 80 g masła

Przygotowanie:
  • Krem gotowałam na parze bo wtedy mniejsze ryzyko że jaja nam się zetną ale można również gotować w rondlu bezpośrednio na ogniu cały czas mieszając.
  • Cytryny wyszorowałam, sparzyłam a potem starłam z nich skórkę i wycisnęłam sok.
  • Do miski wbiłam dwa całe jaja i dwa żółtka, wsypałam cukier, wymieszałam.
  • Miskę postawiłam na garnku z wodą, podłączyłam ogień i mieszając dodałam także skórkę i sok z cytryny a potem masło.
  • Gotowałam mieszając kilka minut aż masa zgęstniała i stała się kremowa.
  • Jeśli utworzą się grudki wystarczy przetrzeć krem przez sito.
  • Krem można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku przez około 7 dni.
Smacznego.
Przepis kuchni UK
"Podróże małe i duże"
Targane wiatrem

4 komentarze

  1. Czy mogę jakoś uratować krem który nie zgestnial tylko ma plynna konsystencje
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz dopiero dzisiaj mi się wyświetlił i nie mogłam zatem odpowiedzieć. Czy wszystko zrobione jak w przepisie było? nigdy mi się nie zdarzyło. On ma najpierw trochę płynną konsystencję ale po schłodzeniu jest ok. Napisz co z tego wyszło?

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.