środa, 4 stycznia 2017

Irańska zupa cebulowa

Uwielbiam wyszukiwać zupy z różnych stron świata, tym razem trafiło na Iran.
Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje wybornie.
Zupa z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon".
Zupa z gatunku tych co....poproszę o dolewkę.
Zachęcam do wypróbowania.
Irańska zupa cebulowa.

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g cebuli
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 laska cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • tortille do podania

Przygotowanie zupy:
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
  • Cebulę posoliłam i posypałam świeżo zmielonym pieprzem i dusiłam pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszałam.
  • Teraz dodałam kozieradkę, kurkumę, miętę.
  • Podsmażałam kilka minut bez przykrycia.
  • Dolałam do garnka bulion, laskę cynamonu i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku jak trzeba i wcisnęłam sok z cytryny, wymieszałam.
  • Tortille pokroiłam w trójkąty i podsmażyłam na suchej patelni.
  • Podałam z zupą.
  • Na talerzu zupę udekorowałam posiekaną świeżą miętą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Meandry rzeki Warty

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.