Zupa jest bardzo aromatyczna i smakuje wybornie.
Zupa z przepisu sieci londyńskich restauracji "Leon".
Zupa z gatunku tych co....poproszę o dolewkę.
Zachęcam do wypróbowania.
Irańska zupa cebulowa.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g cebuli
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 laska cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- tortille do podania
Przygotowanie zupy:
- Cebulę obrałam i pokroiłam w plasterki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
- Cebulę posoliłam i posypałam świeżo zmielonym pieprzem i dusiłam pod przykryciem 20 minut, od czasu do czasu mieszałam.
- Teraz dodałam kozieradkę, kurkumę, miętę.
- Podsmażałam kilka minut bez przykrycia.
- Dolałam do garnka bulion, laskę cynamonu i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku jak trzeba i wcisnęłam sok z cytryny, wymieszałam.
- Tortille pokroiłam w trójkąty i podsmażyłam na suchej patelni.
- Podałam z zupą.
- Na talerzu zupę udekorowałam posiekaną świeżą miętą.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Meandry rzeki Warty |
2 komentarze
Zapachniało...:)
OdpowiedzUsuńU mnie też, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.