poniedziałek, 9 stycznia 2017

Hummus dyniowy

Jak wszyscy już zapewne wiedzą hummus to pasta z ciecierzycy z tahini i jest to pasta arabska.
Tym razem do typowego hummusu dołożyłam jeszcze pure z dyni a w rezultacie pasta wyszła jeszcze bardziej słodka i idealnie nadająca się do chleba czy jako dip do warzyw.
Polecam serdecznie aby wypróbować i ten przepis na hummus.
Hummus z dyni.


Składniki:
  • 1 szklanka gęstego dyniowego pure
  • 1 łyżka tahini - pasty sezamowej
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy - miałam z puszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • olej rzepakowy do polania
Przygotowanie hummusu:
  • Do kielicha blendera włożyłam ciecierzycę, dolałam wodę, sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku oraz pastę sezamową i zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Dodałam teraz do zmiksowanej ciecierzycy pure z dyni, sól i świeżo zmielony pieprz, miksowałam jeszcze chwilę.
  • Przełożyłam do miseczki.
  • Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni i jak przestygły posypałam nimi hummus, po wierzchu polałam olejem rzepakowym.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowe "czapy"

6 komentarze

  1. Bardzo mało używamy dyni a szkoda bo tyle różnych smakołyków można przyrządzić:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Reniu, większość osób pamięta ją jako traumę z dzieciństwa i zupę mleczną a ona - dynia, bogactwo witamin może być przygotowana na różne sposoby. Pozdrawiam kochana.

      Usuń
  2. Takiego humusu nigdy nie jadłam a musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakby tak dać do miksera, zamiast pure, dynię pieczoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak robisz pure miszko a ja właśnie z pieczonej dyni, więc jak najbardziej możesz dodać pieczony kawałek dyni, powodzenia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.