Tym razem do typowego hummusu dołożyłam jeszcze pure z dyni a w rezultacie pasta wyszła jeszcze bardziej słodka i idealnie nadająca się do chleba czy jako dip do warzyw.
Polecam serdecznie aby wypróbować i ten przepis na hummus.
Hummus z dyni.
Składniki:
- 1 szklanka gęstego dyniowego pure
- 1 łyżka tahini - pasty sezamowej
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy - miałam z puszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka pestek słonecznika
- olej rzepakowy do polania
- Do kielicha blendera włożyłam ciecierzycę, dolałam wodę, sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku oraz pastę sezamową i zmiksowałam całość na gładki krem.
- Dodałam teraz do zmiksowanej ciecierzycy pure z dyni, sól i świeżo zmielony pieprz, miksowałam jeszcze chwilę.
- Przełożyłam do miseczki.
- Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni i jak przestygły posypałam nimi hummus, po wierzchu polałam olejem rzepakowym.
Przepis kuchni arabskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowe "czapy" |
6 komentarze
Bardzo mało używamy dyni a szkoda bo tyle różnych smakołyków można przyrządzić:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTo prawda Reniu, większość osób pamięta ją jako traumę z dzieciństwa i zupę mleczną a ona - dynia, bogactwo witamin może być przygotowana na różne sposoby. Pozdrawiam kochana.
UsuńTakiego humusu nigdy nie jadłam a musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny i polecam gorąco.
UsuńA jakby tak dać do miksera, zamiast pure, dynię pieczoną?
OdpowiedzUsuńNie wiem jak robisz pure miszko a ja właśnie z pieczonej dyni, więc jak najbardziej możesz dodać pieczony kawałek dyni, powodzenia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.