środa, 11 stycznia 2017

Dyniowy budyń jaglany

Pyszny deser? smakowite śniadanie? znakomity podwieczorek? tak czy tak budyń jest znakomity.
Delikatny w smaku i bardzo kremowy, idealnie rozgrzewa brzuchy, polecam.
Dyniowo - jaglany budyń.


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • szczypta soli
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • nerkowce do dekoracji
  • żurawina do dekoracji

Przygotowanie:
  • Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą.
  • Potem włożyłam ją do garnka, zalałam wodą i gotowałam pod przykryciem ze szczyptą soli przez 25 minut a potem wyłączyłam gaz pozostawiłam jeszcze kaszę na 5 minut pod przykryciem.
  • Jak kasza odpoczęła przełożyłam ją do kielicha blendera, dodałam pure z dyni, jogurt, miód i cynamon i miksowałam na na gładki krem.
  • Jeśli budyń jest już kremowy miksujcie jeszcze 3 minuty.
  • Przelałam budyń do pucharków i posypałam żurawiną i nerkowcami.
  • Budyń jest pyszny ciepły ale i zimny smakuje wybornie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Księżyc stulecia - listopad 2016 r

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.