Potrzebne tu będzie pure z dyni, które nada racuchom puszystości.
Polecam gorąco do wypróbowania przepisu, są mega pyszne.
Jabłka nadają deserowi wilgotności.
Dyniowe racuchy z jabłkami.
Składniki: 12 - 13 sztuk
- 500 g mąki pszennej T 650
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka pure z dyni
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Jabłka obrałam ze skórki, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki.
Jeśli macie świeżą dynię należy zrobić z niej pure czyli upiec kawałki dyni w 180 C przez 50 minut, po czym zmiksować miąższ.
Ja miałam pure gotowe więc miałam prościej.
Mąkę wsypałam do miski tworząc kopczyk, dodałam sól, a pośrodku kopczyka zrobiłam wgłębienie.
Do dołka wkruszyłam drożdże, zasypałam je cukrem i zalałam 1/2 szklanki letniego mleka.
Miskę nakryłam ściereczką i odstawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach dodałam resztę letniego mleka, pure z dyni, wymieszałam.
Dodałam pokrojone jabłka i jeszcze raz dobrze wymieszałam.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrastania.
Na patelni rozgrzałam olej i maczając łyżkę w gorącym oleju nabierałam pełną łyżkę ciasta i układałam w tłuszczu i tak po 3 - 4 racuszki na patelni.
Racuchy smażyłam na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
Osączałam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Handlarz z gęsią na Rynku w Ślesinie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.