Wołowina to mięso które uwielbiam i robię często.
Tym razem zakupiłam rozbratel czyli mięso z grzbietowej części wołu i jest ono soczyste, delikatne z przerośniętym tłuszczem.
Mięso jest pyszne, polecam wypróbujcie.
Po uduszeniu mięso jest kruche i soczyste.
Duszony rozbratel.
- 800 g rozblatla wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie mięsa:
- Cebulę pokroiłam w piórka a czosnek w cieniutkie plasterki.
- W dużym garnku rozgrzałam oliwę z masłem i podsmażyłam na niej mięso w całości z obu stron.
- Gdy się zrumieniło, dodałam cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, kminek, paprykę, sól morską i świeżo mielony pieprz.
- Smażyłam aż cebula stała się miękka.
- Następnie wlałam do garnka szklankę wody i dusiłam pod przykryciem jakieś 2,5 - 3 godziny aż mięso całkowicie zmiękło.
- Jeśli trzeba podlejcie wodą.
- Na koniec dodałam przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki.
- Podałam z kaszą gryczaną i fasolką szparagową.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium w Licheniu |
3 komentarze
Bardzo pyszne danie. Od niedawna czesto bywa na naszym stole
OdpowiedzUsuńPowoli odkrywam swoje kulinarne talenty. Rozbratel z Twojego przepisu wyszedł idealny. Na pewno wrócę do tej receptury, dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.