czwartek, 19 stycznia 2017

Drożdżówki z serem

Te drożdżówki to taki mój powrót do dzieciństwa, takie kupowałam zawsze w sklepiku szkolnym i były pyszne.
Moje dzisiejsze też są pyszne, z delikatnym cytrynowym serem, bajka.
Polecam serdecznie takie buły na śniadanie czy dla dziecka do szkoły albo do pracy. 
Drożdżówki z serem.


                Składniki: 18 sztuk
  • 550 g mąki pszennej
  • 10g suchych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki masła roztopionego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • rozbełtane jajko
                 Masa serowa:
  • 150 g sera homogenizowanego naturalnego
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego
Mleko lekko podgrzałam, mąkę przesiałam.
Do miski wsypałam przesianą mąkę, wlałam mleko, wsypałam suche drożdże, dodałam cukier, wodę i roztopione masło, wymieszałam dokładnie a potem wyrabiałam 5 minut.
Kulę ciasta zostawiłam do wyrośnięcia na 50 - 60 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość 5 - 6 mm i wykrawałam szklanką kółka a na środku każdego kółka zrobiłam drugą, mniejszą szklanką wgłębienie.
Ser wymieszałam z cukrem i skórką cytrynową, budyniem i nałożyłam do każdego wgłębienia.
Gotowe drożdżówki ułożyłam na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i posmarowałam rozbełtanym jajem.
Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 21 minut albo do momentu aż bułki się zrumienią.
Smacznego.
Przepis z Fb od Tomasz Menc.
"Podróże małe i duże"
Biedroneczki są w kropeczki ale czy tylko?

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger