Moje dzisiejsze też są pyszne, z delikatnym cytrynowym serem, bajka.
Polecam serdecznie takie buły na śniadanie czy dla dziecka do szkoły albo do pracy.
Drożdżówki z serem.
Składniki: 18 sztuk
- 550 g mąki pszennej
- 10g suchych drożdży
- 125 ml letniego mleka
- 125 ml wody
- 4 łyżki masła roztopionego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- rozbełtane jajko
- 150 g sera homogenizowanego naturalnego
- 250 g sera ricotta
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- skórka otarta z cytryny
- 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego
Do miski wsypałam przesianą mąkę, wlałam mleko, wsypałam suche drożdże, dodałam cukier, wodę i roztopione masło, wymieszałam dokładnie a potem wyrabiałam 5 minut.
Kulę ciasta zostawiłam do wyrośnięcia na 50 - 60 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na grubość 5 - 6 mm i wykrawałam szklanką kółka a na środku każdego kółka zrobiłam drugą, mniejszą szklanką wgłębienie.
Ser wymieszałam z cukrem i skórką cytrynową, budyniem i nałożyłam do każdego wgłębienia.
Gotowe drożdżówki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i posmarowałam rozbełtanym jajem.
Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 21 minut albo do momentu aż bułki się zrumienią.
Smacznego.
Przepis z Fb od Tomasz Menc.
"Podróże małe i duże"
Biedroneczki są w kropeczki ale czy tylko? |
4 komentarze
uwielbiam ! jest to jedna z moich ulubionych rzeczy na słodko ;)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam.
UsuńBardzo chętnie skorzystam z przepisu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńCiesze się Reniu że Ci sie podobają i życze smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.