Jeśli macie dobry ser to też zachęcam do zrobienia, tak czy tak jest pyszny z niego serek topiony.
Robi się go dość szybko a ulubione dodatki smakowe nadadzą mu niepowtarzalnego smaku.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Domowy serek topiony.
Składniki:
- 450 g twarogu białego chudego
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- ulubione zioła - u mnie łyżka posiekanego estragonu
Ser zaczyna się "topić".
Przełożyłam wtedy ser na patelnię, dodałam łyżeczkę soli i smażyłam przez około 20 minut.
Ser najpierw się roztopi a potem zgęstnieje i wówczas jeśli chcecie dodać jakiś składnik smakowy to jest to najlepszy moment, ja dodałam zioła.
Pamiętać należy że ser trzeba mieszać aby się nie przypalił.
Wymieszałam i przełożyłam serek do słoiczków.
Przechowywałam w lodówce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jezioro ślesińskie |
4 komentarze
Moje teściowa dodaje jeszcze jajko, natomiast w moim domu podstawową przyprawą jest tradycyjny kminek.
OdpowiedzUsuńOczywiście że kminek jak najbardziej wskazany,tym razem zioła innym kminek, jaja nie dodaję.
Usuńzrobiłam.... piękny kolor, konsystencja,
OdpowiedzUsuńale niestety przesoliłam...
nie dało się go zjeść...
następnym razem zważę ser biały...
:)
No fajnie by było zważyć a nie wyrzucać jedzenie, to nie jest dobry pomysł.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.