Gotuje je często z różnymi dodatkami, w rezultacie zawsze powstaje pyszne i pożywne danie w którym są składniki ulubione i na które macie smaka danego dnia.
Dziś naszło mnie na małże i cytryny bo czemu nie.
Rezultat: pyszny ryż na talerzu z kremowymi małżami, do powtarzania nie raz.
Zachęcam do wypróbowania.
Cytrynowe risotto z małżami.
Składniki:
- 225 g gotowanych małży bez skorupek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g ryżu jaśminowego
- 200 g zielonego groszku - miałam z puszki
- 1/3 cytryny - sok i skórka
- olej do smażenia
- sol morska
- pieprz świeżo mielony
- 100 g sera Limburger oryginal
- 2 - 3 łyżki startego Grana Padano
- 3 szklanki wrzącej wody
- natka pietruszki do posypania
Cebulę i czosnek drobno posiekałam, zeszkliłam na oleju.
Teraz wsypałam ryż, smażyłam chwilę razem, dodałam szklankę wody i mieszałam aż ryż wchłonął całą wodę.
Potem dodałam kolejną szklankę wody, a po 10 minutach gotowania i mieszania dodałam groszek i resztę wody a także skórkę z cytryny.
Gotowałam aż ryż stał się miękki ale nie rozgotowany.
Teraz dodałam starty ser limburski i mieszałam aż zaczął się rozpuszczać.
Dodałam także małże i wymieszałam aby się ogrzały.
Wyłożyłam na talerze, posypałam startym Grana Padano i posiekaną natką pietruszki, skropiłam sokiem z cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W zimowych sukienkach - listopadowy las |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.