Wypróbowałam i powiem Wam że jest pyszny, z chrupiącą skórką, z miękkim wnętrzem.
Polecam gorąco do wypróbowania przepisu tym bardziej że dawno żadnego chleba nie proponowałam, a ten jest naprawdę tego watry.
Chleb Drwala.
Składniki: 2 bochenki
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 370 g wody ok. 400 ml
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 4 g słodu jęczmiennego
- 1 łyżeczka melasy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
Przygotowanie chleba:
- Z drożdży, łyżki mąki i 1/2 szklanki wody zrobiłam rozczyn czyli wymieszałam je w misce, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski wsypałam obie mąki, dodałam słód, ziarna, sól i melasę i rozczyn i wymieszałam wszystko na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki - u mnie temperatura 7 C - na 17 - 20 godzin.
- Po tym czasie wyjęłam miskę z ciastem z lodówki, odgazowałam uderzając pięścią w ciasto, wyjęłam je na blat, krótko wyrabiałam, uformowałam kulę i pozostawiłam ją na blacie, przykrytą ściereczką na godzinę.
- Po tym czasie powtórzyłam cały manewr czyli odgazowałam uderzając pięścią, zagniotłam i ponownie pozostawiłam na godzinę na blacie.
- Powtórzyłam cały proceder jeszcze raz i ponownie pozostawiłam kulę ciasta na godzinę do wyrastania.
- Teraz podzieliłam ciasto na pół i uformowałam dwa podłużne bochenki.
- Bochenki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na godzinę.
- Piekarnik rozgrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół z foremką napełnioną do połowy wodą aby w piekarniku się dobrze naparowało.
- Chleby nacięłam nożem każdy po dwa, trzy nacięcia i wstawiłam do naparowanego piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 230 C i piekłam bochenki jeszcze ok. 30 minut.
- Upieczone chlebki studziłam na kratce.
Przepis z sieci.
"Podróże małe i duże"
Ptasia stołówka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.