Bułeczki właściwie a nie bułki są mięciutkie, delikatne, nie starzeją się a idealnie nadają się na śniadanie czy kolację.
Polecam gorąco, karnawał przed nami i spotkań towarzyskich wiele więc będą znakomitą przekąską.
Bułki drożdżowe z pieczarkami, boczniakami i suszonymi pomidorami.
Składniki: 12 bułeczek
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej Młynomag
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml wody
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 100 g boczniaków królewskich
- 100 g pomidorów suszonych bez zalewy
- 3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 cebula
- 1 jajo
- biały sezam do posypania
Do misy robota dodałam mąkę, sól i mleko w proszku, wymieszałam i dodałam wodę z drożdżami, miękkie masło i wyrobiłam ciasto.
Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski posypanej mąką i przykryłam ściereczką.
Odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia.
Jak ciasto rosło oczyściłam i pokroiłam pieczarki w plastry, boczniaki w plastry, cebulę w kostkę a pomidory w paseczki.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę a potem dodałam pieczarki i boczniaki i podsmażałam przez 5 minut.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat, zagniotłam i podzieliłam na 12 części.
Każdą część rozciągnęłam na placek, nałożyłam farsz i zlepiłam brzegi, tworząc małą kulkę, lekko ją spłaszczyłam.
Układałam bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po ulepieniu wszystkich bułek przykryłam je ściereczką i odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajem i posypałam sezamem.
Piekłam buły w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut aż pięknie się zezłociły.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Fabryka chmur? Ślesin |
2 komentarze
Wyglądają bardzo smakowicie.....
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis....
Radzę wypróbować bo są rewelacyjne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.