czwartek, 22 grudnia 2016

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Bardzo treściwa, bardzo smakowa i bardzo syta zupa.
W grudniowy, chłodny dzień będzie smakowała jeszcze wyborniej bo nie tylko zaspokoi głód ale także odżywi i rozgrzeje zziębnięte komórki.
Polecam gorąco.
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem.

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 puszki posiekanych pomidorów - po 400 g
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 370 g czerwonej soczewicy
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę posiekałam drobno.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
  • Dodałam sól i pieprz do smaku oraz wlałam obie puszki pomidorów, dodałam liście szpinaku a także soczewicę.
  • Wlałam do garnka wodę i dodałam bazylię, pieprz cayenne, kardamon, curry i kumin.
  • Gotowałam zupę ok. 25 minut aby soczewica zmiękła.
  • Na koniec zmiksowałam tylko dla zagęszczenia aby były grudki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger