Dziś naleśniki, z pysznym dyniowym wnętrzem, zapraszam serdecznie.
Moja dynia to Flat white, bardzo słodka ale jeśli macie dynię mniej słodką wystarczy dodać więcej cukru do nadzienia.
Zapiekane naleśniki z dynią.
Składniki:
Ciasto: 10 naleśników 22 cm średnicy
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mąki
- 600 g dyni obranej
- 5 - 6 łyżek wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego, ksylitolu czy syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 250 ml creme fraiche - kwaśna śmietana 30 %
- 1 łyżka miodu
- 1 jajo
- szczypta mielonych goździków
Najpierw zrobiłam ciasto na naleśniki czyli wszystkie składniki włożyłam do miski i zmiksowałam na gładkie ciasto.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Potem usmażyłam 10 naleśników na patelni 22 cm średnicy bez tłuszczu.
Dynię pokroiłam w kostkę, włożyłam do garna, wlałam wodę, wsypałam cukier i dusiłam na małym ogniu przez 10 minut.
Dynia się rozgotowała a dodatkowo ugniotłam ją tłuczkiem do ziemniaków.
Dodałam teraz cynamon i goździki do smaku.
Na każdym naleśniku umieściłam porcję dżemu dyniowego, rozsmarowałam
a naleśnik zwinęłam w rulon.
Naleśniki układałam w naczyniu do zapiekania.
Creme fraiche wymieszałam z miodem, jajem i goździkami i posmarowałam wierzch zrolowanych naleśników.
Zapiekałam naleśniki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Podałam gorące ale równie dobrze smakują zimne.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Grzybienie |
6 komentarze
Bardzo smaczne danie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDzięki Renia.
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Faktycznie - "małe czarowanie" :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu.
UsuńTakiej potrawy z dyni jeszcze nie jadłam. Teraz już trochę za późno ale może w następnym roku się skusze.
OdpowiedzUsuńMisza ana co za późno? jeszcze w styczniu i lutym dyni w sklepach pod dostatkiem, próbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.