niedziela, 18 grudnia 2016

Szpinak zapiekany pod jajem

Proponuje dziś pyszne śniadanie, pożywne i aromatyczne.
Oczywiście jeśli chcecie to zaserwujcie sobie danie na obiad, też będzie pysznie.
Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku i jaj.
Ilość zjedzonych porcji zależy oczywiście od możliwości zjadającego.
Zapiekamy i zajadamy się?
Szpinak zapiekany pod jajem.

             
                   Składniki: 2 porcje
  • 1 placek tortilli
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki keczupu z cukinii albo innego
  • 100 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1/3 szklanki startego bundzu

Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Czosnek obrałam i posiekałam.
Na rozgrzanym maśle smażyłam szpinak lekko go soląc a jak zmiękł a woda odparowała dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
Tortillę włożyłam do mikrofali na 30 sekund lub do piekarnika aby placek był plastyczny.
Przekroiłam go na połowę i ułożyłam połówki w kokilkach, lekko je zwijając.
Placek posmarowałam od środka keczupem, włożyłam szpinak.
Na szpinak do każdej kokilki wbiłam jajo,
posoliłam i posypałam startym serem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Podałam gorące.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Ważka

2 komentarze

  1. W tortilii? Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.