Polecam wszystkim bardzo gorąco bo ciasto jest bardzo oryginalne i smakuje wybornie.
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska"
Szarlotka budapesztańska.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej T 650
- 130 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
Smacznego.
Źródło.
- 750 g jabłek - u mnie red prince
- 500 ml mleka
- 1 op. budyniu waniliowego - na 500 ml mleka
- 120 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Masło posiekałam siekaczką aż powstała kruszonka.
- Dodałam teraz cukier puder i sól i przemieszałam.
- Na koniec dodałam wodę i szybko zagniotłam ciasto.
- W cieście mogą pozostać widoczne grudki masła.
- Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na minimum godzinę.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Wychłodzonym ciastem wyłożyłam dno i boki tortownicy rozwałkowując je.
- Jeśli się przerywa to pozlepiajcie je i już.
- Na czas przygotowania jabłek tortownicę z ciastem włożyłam do lodówki.
- Mleko zmiksowałam z proszkiem budyniowym, cukrem i jajkami.
- Jabłka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Dno tortownicy wysypałam mielonymi orzechami, wyłożyłam na nie starte jabłka.
- Mleko z budyniem i jajami wylałam na jabłka, jabłka wchłoną płyn.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż ciasto się zrumieni.
- Ciasto należy dobrze wychłodzić przed krojeniem.
- Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czapla biała |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.