piątek, 16 grudnia 2016

Surówka z czerwonej kapusty z wasabi

Nie wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej.
Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku.
Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński.
Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak.
Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita.
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi.


              Składniki:
  • 300 g kiszonej czerwonej kapusty
  • 4 liście surowej czerwonej kapusty
  • 1 nieduża szara reneta lub inne jabłko
  • 1 nieduża marchew
  • 3 łyżeczki ostrego sosu wasabi
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kremu balsamicznego różowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Kapustę świeżą pokroiłam drobniutko a kiszoną lekko przesiekałam, włożyłam do miski.
Jabłko obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Marchewkę obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszałam.
Dodałam krem balsamiczny, miód, ostry sos wasabi, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszałam.
Pozostawiłam surówkę na godzinę aby kapusta zmiękła.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Budleja

4 komentarze

  1. a gdzie znalazłaś wasabi z chrzanu japońskiego? Bo to co przeważnie można odstać w sklepach to jest nasz chrzan z barwnikiem. Dlatego cena nie zwala z nóg. A skoro piszesz, że smak inny to pewnie znalazłaś prawdziwy

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko, ciekawy przepis.
    Wasabi lubię buraczki też.
    "Kupuję" Twój przepis.
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.