Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku.
Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński.
Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak.
Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita.
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi.
Składniki:
- 300 g kiszonej czerwonej kapusty
- 4 liście surowej czerwonej kapusty
- 1 nieduża szara reneta lub inne jabłko
- 1 nieduża marchew
- 3 łyżeczki ostrego sosu wasabi
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kremu balsamicznego różowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Kapustę świeżą pokroiłam drobniutko a kiszoną lekko przesiekałam, włożyłam do miski.
Jabłko obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Marchewkę obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
Wszystko razem wymieszałam.
Dodałam krem balsamiczny, miód, ostry sos wasabi, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz pieprz i sól do smaku, dokładnie wymieszałam.
Pozostawiłam surówkę na godzinę aby kapusta zmiękła.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Budleja |
4 komentarze
a gdzie znalazłaś wasabi z chrzanu japońskiego? Bo to co przeważnie można odstać w sklepach to jest nasz chrzan z barwnikiem. Dlatego cena nie zwala z nóg. A skoro piszesz, że smak inny to pewnie znalazłaś prawdziwy
OdpowiedzUsuńW sklepie z orientalna żywnością.
UsuńDorotko, ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńWasabi lubię buraczki też.
"Kupuję" Twój przepis.
Buziaki:)
Polecam się na przyszłość Łucjo. Napisz czy smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.