sobota, 17 grudnia 2016

Śledzie warstwowe z cebulą i olejem

Dziś przedstawiam śledzie pyszne, aromatyczne i widowiskowe.
Układa się je w słoiku warstwami a efekt smakowy jest cudny jak się zmacerują i przejdą smakami chili i cebulki, zachęcam do zrobienia.
Śledzie te mogą leżakować w lodówce ok. 3 tygodni więc nawet na Nowy Rok będą cieszyć podniebienie, o ile doczekają i nie znikną wcześniej.
Śledzie warstwowe.


Składniki:
  • 1000 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 5 dużych cebul
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ocet - u mnie spirytusowy 10 %
  • olej - u mnie rzepakowy
  • cukier - u mnie trzcinowy

Przygotowanie:
  • Śledzie moczyłam w zimnej wodzie 3 godziny, odcedziłam i osuszyłam, pokroiłam na kawałki.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w plastry, także w plasterki pokroiłam papryczkę chili.
  • Cebulę włożyłam do garnka, zalałam wrzącą wodą a po minucie odcedziłam na sicie i wymieszałam z łyżką octu, wystudziłam.
  • Na dno dużego słoja włożyłam porcję cebuli a na niej ułożyłam kawałki śledzi, kilka ziaren ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, wsypałam łyżkę cukru, wlałam łyżkę octu i 2 łyżki oleju, plasterki chili.
  • Potem ponownie cebula, śledzie, ziele angielskie, cukier, ocet, olej i chili i tak do wysokości słoja i skończenia produktów.
  • Na wierzchu powinna być cebulka. 
  • Teraz dolałam do słoja tyle oleju aby śledzie były przykryte.
  • Aby były dobre muszą w lodówce poleżakować choć tydzień.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Sierpniowe orzechy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.