piątek, 23 grudnia 2016

Serniczki białoruskie

A dziś na śniadanie proponuje serniczki białoruskie, które są pyszne i pożywne.
Przepis na to cudo znalazłam w książce "Kuchnia podlaska" z serii Polska kuchnia regionalna.
Serniczki białoruskie zwane są też białostockimi, bo są tam popularne, ale przepis pochodzi z Kresów.
Serniczki białoruskie.


                Składniki:
  • 500 g twarogu
  • 2 duże ziemniaki - 180 g
  • 120 ml kwaśnej śmietany 12 % lub 18 %
  • 1 jajo
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Ugotowałam ziemniaki, odcedziłam je, przestudziłam i zmieliłam razem z twarogiem.
Dodałam do masy jajo, śmietanę, mąkę, cukier i sól i wyrobiłam na jednolitą masę.
Z masy lepiłam kulki, potem je spłaszczając aby placuszki miały ok. 1,5 cm grubości.
Smażyłam serniczki na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem.
Smażyłam z obu stron  na złoty kolor.
Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto

2 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis,chyba go wypróbuje.dziękuje i pozdrawiam.
    edad

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.